Leveranstiden ligger förnärvarande på cirka 7-9 arbetsveckor.
pickyliving

2019-09-30

PLANERA DITT KÖK

Inför en köksrenovering finns det mycket att fundera på. Åtminstone om man vill att renoveringen ska bli lyckad. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa planeringstips – så att ditt kök blir både funktionellt och stilfullt!

 

Fundera över dina prioriteringar

Många gånger är såväl utrymmet som budgeten begränsad. Det är inte många gånger som vi får allt vi önskar. Redan innan du påbörjar planeringen är det därför en god idé att fundera över vad du vill prioritera i ditt nya kök.

 

För en del är den sociala samvaron viktig medan andra föredrar platskrävande köksredskap som tar upp både bänkyta och skåputrymme. Det är helt enkelt en smakfråga utan vare sig rätt eller fel.

 

Ett bra tips är att därför att göra en lista i vilken du skriver upp vad du önskar av ditt nya kök. Vad är det som känns viktigt? När du väl har knåpat ihop din lista är det också fördelaktigt att rangordna dem för att få dina prioriteringar rätt!   

 

Planera ordentliga arbetsytor

Allt för många är enbart fokuserade på det estetiska i köket. Så till den grad att man helt glömmer bort att fundera över arbetsflödet. Ett kök är trots allt en plats med mycket aktivitet. Det är mat som ska lagas och disk som ska diskas.

 

För att göra ditt kök så funktionellt som möjligt gäller det att tänka på köksinredningens placering. Allt bör placeras på ett sådant sätt som gör arbetsflödet så bra som möjligt. På så sätt kan även de allra minsta köken kännas rymliga och lättstädade.

 

När det kommer till kök brukar man prata om tre stationer – kyl och frys, diskho och spis. Kökets heliga gral. Dessa stationer ska helst placeras med gott mellanrum mellan varandra. På ett sådant sätt att det skapas en trevlig arbetstriangel där det är lätt att jobba och lätt att städa.

 

En bra tumregel är att det bör vara minst 80 centimeter mellan spisen och diskhon. Om möjligt är det också lämpligt att ge dessa stationer en funktionell avlastningsyta om cirka 50 centimeter.  

 

Tänk på helheten

När du väl har en bra och funktionell plan för köksinredningen, är det dags att börja fundera på allt det andra. Det lite roligare. Som vilka köksluckor, vitvaror, blandare, belysning, vask och bänkskiva du ska välja.  

 

När det kommer till det mer estetiska är det viktigt att tänka på helheten. Vilka material och färger passar tillsammans? Vilken stil eftersträvar jag? Och vilka material är funktionella för ändamålet?

 

För ytterligare tips och vägledning i dessa frågor, rekommenderar vi dig att läsa våra tidigare artiklar:

 

5 saker att tänka på när du ska köpa köksluckor

Välj rätt färg på dina köksluckor

Hitta rätt vask till köket

Att välja rätt bänkskiva

Välj rätt handtag till köksluckorna

 

Letar du efter inspiration till ditt framtida kök, rekommenderar vi dig också att kolla in följande artiklar:

 

Trendspaning: köksluckor i massivt trä

Trendspaning: gråa köksluckor

Trendspaning: mörka köksluckor

Trendspaning: lantkök

 

Förverkliga din köksdröm med oss

Vill du förverkliga din köksdröm och skräddarsy ditt alldeles egna kök, kan du med enkelhet göra det hos oss på Picky Living. Du har också möjlighet att ge din renovering bästa möjliga start genom att boka ett möte med våra kunniga köks- och förvaringsinredare.

 

För ytterligare inspiration är du också varmt välkommen att besöka något av våra showrooms i Sockholm, Göteborg eller Malmö!

För mer inspiration & nyheter