Leveranstiden ligger för närvarande på cirka 7-9 arbetsveckor + semesteruppehåll i produktionen mellan v.27-31.
pickyliving

2019-09-30

HITTA RÄTT VASK TILL KÖKET

I och med att köket är en viktig plats i våra svenska hem är det allt fler som väljer att renovera sina kök. Förutom köksluckor, bänkskivor, vitvaror och blandare  gäller det också att hitta en vask som passar till den övriga köksinredningen.

I denna guide tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd om hur du hittar rätt vask till köket.

Att välja vask
Vasken blir många gånger bortglömd trots att den har möjlighet att ge din köksinredning det där ”lilla extra”, både vad gäller utseende och funktion. De kan nämligen fås i en mängd olika material och färger som matchar övriga inredning.

För att enklast välja vask bör man ställa följande frågor:

  • Hur stor diskho behöver vi?
  • Behöver vi en enkel- eller dubbelvask?
  • Vilket installationsalternativ önskar vi?
  • Vilket material ska den vara tillverkad av?
  • Vilken färg bör den vara för att matcha den övriga inredningen?
  • Vad får det kosta?


Storlek
Vilken storlek man väljer på vasken spelar faktiskt större roll än vad man tror. Du vill exempelvis inte välja en för liten vask och i efterhand upptäcka vilket problem det ställer till med när du ska diska stekpannan.

Fundera därför på vad ni använder den till och om ni ofta diskar större kastruller, stekpannor eller ugnsformar. Om svaret på detta är ja så bör ni satsa på en stor och rejäl vask från början.

Det är dock viktigt att också ta hänsyn till hur mycket plats man har i köket. Ibland kan det hända att man helt enkelt inte får plats med en stor vask. Var därför noga redan i planeringsstadiet och mät en extra gång.

Enkel eller dubbel korg?
En annan sak som man bör fundera över är ifall man önskar en enkel- eller dubbelvask. Med en enkelvask så får du mer plats, vilket kan vara praktiskt om du planerar att diska större kastruller, stekpannor eller ugnsformar.

Om du däremot handdiskar tallrikar, bestick, dryckesglas och liknande så kan det istället vara praktiskt med en dubbelvask. På så sätt får du en praktisk disklåda som du kan fylla med diskvatten, medan den andra kan användas för att skölja av disken.

Nu finns även dubbelvaskar med en låg mellansida, vilket gör att du kan lägga ner och skölja av en plåt även om vasken är delad i två.Installationsalternativ
Något som många inte är medvetna om är att det går att välja mellan en mängd olika installationsalternativ. Du kan exempelvis välja mellan övermontering, planmontering och undermontering.

Övermontering
Den allra vanligaste installationsmetoden innebär att vasken installeras ovanifrån i ett hål som skurits ut i bänkskivan. Vasken ligger då ovanpå bänkskivan som då har en liten kant som sticker upp. Detta är den enklaste och billigaste monteringsvarianten. Vill man spara pengar kan man göra detta hål själv i trä, Corian och laminatskivor. Hål i sten och rostfritt måste göras i fabrik.Planmontering
Här monteras också vasken ovanifrån men med skillnaden att man fräser ner vaskens kant så att den ligger jämn med bänkskivan. Detta brukar vara den dyraste monteringen då hög precision behövs för att få monteringen att bli korrekt utförd.
 

Undermontering
Undermonterade vaskar är särskilt tilltalande när de kombineras med en snygg bänkskiva av trä, natursten eller annat solitt material. Genom att montera diskhon under bänkskivan så får du en kantlös finish som är väldigt snygg, samtidigt som den blir väldigt enkel att rengöra.

Uppfräst undermontering
Samma som undermontering men hålet är fräst så att vasken underlimmas en bit upp i bänkskivans tjocklek. Har du en tjock bänkskiva ser man inte hela tjockleken där vasken sitter, vilket ibland blir en snyggare lösning.

Material
Likt annan köksinredning går vaskar att få i en mängd olika material. Det vanligaste alternativen är dock rostfritt stål som numer finns i olika färger, bl.a. guld och koppar.  Andra vaskmaterial kommer i samma material och färger som bänkskivan, t.ex. Corian och Silestone. Då ser bänkskiva och vask ut att vara i ett och samma stycke vilket ger ett exklusivt uttryck.

Rostfritt - Det vanligaste materialet som passar till det mesta. Vill man få ett exklusivt uttryck kan man välja en stor, kantig vask i guld eller koppar. Den rostfria ytan är lätt att rengöra men får små repor, som med tiden ger ett övergår till ett en något mattare yta.Komposit - Dessa tål tuffa tag utan att bli repiga eller få fläckar. Materialen är porfria och hårda som sten. Väljer man en vask i materialet Silestone kan man få samma färg i bänkskivan. Väljer man någon av våra Silgranitvaskar kan man matcha färgen med en bänkskiva men detta material finns inte som bänkskivematerial.Corian - Detta är ett bänkskivematerial i Akryl som det finns ett mindre antal vaskar i. Dessa limmas ihop och slipas vilket ger en helt osynlig skarv mellan skivan och vasken. Materialet är mjukare än sten vilket gör att repor uppstår. På ljusa färger är dessa repor knappt synbara. Fläckar fastnar inte men syns mer innan man torkar bort de jämfört med rostfritt. Vår rekommendation är att välja en corianvask med rostfri botten.Färg
När det kommer till valet av färg så vet du kanske bäst själv vilken färg som passar tillsammans med dina köksluckor, bänkskiva och blandare. I vårt sortiment hittar du vaskar i en mängd olika färger som antracit, alumetallic, champagne, vit, jasmin, kaffe, tryffel, klippgrå, rostfritt, nickel, guld och brons.

Var inte rädd att ta ut svängarna. Om ni exempelvis har väldigt neutrala färger på er övriga köksinredning så kan en guldfärgad vask skapa det där ”lilla extra” som får ditt kök att stå ut från mängden.Pris
Sist men inte minst så är det självklart viktigt att tänka på priset. Hur mycket av budgeten har ni råd att spendera på en vask? I vårt sortiment hittar ni diskhoar från cirka 1400 kronor och uppåt, vilket gör att ni enkelt kan hitta en som passar just er budget.

Inspiration
Letar ni efter ännu mer inspiration? Besök då vår köksinspiration där ni kan se våra kunders spännande material- och färgkombinationer.

Om ni önskar att få rådgivning eller vill se våra vaskar i verkligheten, är ni välkomna att besöka något av våra showrooms i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Här kan ni bilda er en bättre uppfattning om våra högkvalitativa diskhoar, samt rådfråga vår kunniga personal som gärna svarar på dina frågor.

Vi har även utställning i Mood gallerian och på Steninge slott hos Posh Living.

Avslutningsvis så hoppas vi att vår guide har gett dig matnyttiga tips om hur du hittar rätt vask till köket!

För mer inspiration & nyheter