Leveranstiden ligger för närvarande på cirka 7-9 arbetsveckor + semesteruppehåll i produktionen mellan v.27-31.
pickyliving

2019-09-30

VÄLJ RÄTT FÄRG PÅ DINA KÖKSLUCKOR

Att genomföra en total köksrenovering är inte nödvändigt för att ge ditt kök ett lyft. I de flesta fall räcker det med att endast byta ut köksluckorna. Valet av färg på dina luckor har däremot en stor betydelse för kökets helhetsintryck. Men hur vet man egentligen vilken färg man ska välja?

Att tänka på när du väljer färg
Precis som när det kommer till väggfärgen betyder valet av kulör på dina köksluckor väldigt mycket. Vilken färg man ska välja är däremot inte alltid lika givet. I de flesta fall grundar sig valet i tycke och smak, men det finns även andra ståndpunkter att beakta.

Nedan har vi därför samlat 5 saker som kan vara bra att tänka på när du ska välja färg på köksluckor:

Vilken känsla vill du förmedla?
Det första du bör fundera över är vilken känsla du vill att köket ska förmedla. Vill du att det ska utstråla en mer klassisk eller modern känsla?

Önskar du ett kök med klassisk utstrålning rekommenderar vi att man slänger ett extra öga på mer jordnära kulörer. De jordnära färgerna tenderar att utstråla såväl tidlöshet som lugn och harmoni. Det är en färgskala som aldrig går ur tiden.

Eftertraktar du däremot en mer modern och trendig utstrålning på ditt kök, brukar mer skarpa och utmanande färger föredras. Tänk dock på att riskerna för att tröttna på en allt för utstickande färg är stor.  

Vilka förutsättningar har ditt kök?
Något som många verkar glömma bort när de ska välja färg på sina köksluckor, är att se till kökets förutsättningar. Till detta räknar vi bland annat kökets storlek och hur ljusinsläppet förefaller.

Exempelvis tenderar mörka luckor att fungera väldigt bra i större kök med mycket ljusinsläpp, medan de fungerar mindre bra i små kök med lite ljusinsläpp. I mindre kök brukar istället ljusare färger vara ett bättre alternativ, då dessa kan få köket att upplevas som större.

I vilket väderstreck vetter köket?
Tro det eller ej men i vilket väderstreck som köket vetter har en betydelse för hur olika färger uppfattas. I kök som vetter mot norr brukar kulörer uppfattas som kallare p.g.a. det naturligt blåa utomhusljus, medan de i kök som vetter mot söder brukar uppfattas som varmare.  

Vilken kulör har väggarna?
Vilken färg du har på väggarna gör intryck på kökets helhetsintryck. Om du vill att ditt kök ska ge ett harmoniskt intryck, rekommenderar vi att man låter väggarnas och luckornas kulörer gå i samma ton.

Vill du däremot skapa mer kontrast brukar det istället vara en bra idé att låta dem gå i olika toner. Våga använda mörkare väggkulörer för att skapa intressantare rum. Tänk också på att kulören på ett litet färgprov skiljer sig mot hur man uppfattar en ett större målat område. Tycker du att ett litet färgprov på en NCS-karta är i rätt ljushet ska du då beställa färg i en nyans mörkare. Kulören uppfattas alltså något ljusare när den kommer upp på luckorna.

Vilken belysning finns i köket?
Sist men inte minst brukar vi även rekommendera att man har köksbelysningen i åtanke. På samma sätt som kulörer kan uppfattas på olika sätt i olika väderstreck, kan de också uppfattas olika beroende på ljussättning. Avgörande är ljuskällans färgåtergivning och färgtemperatur. Läs mer om detta här!

Hos Picky Living är möjligheterna oändliga
När du väljer att köpa dina köksluckor hos oss på Picky Living ges du möjligheten att välja färg från hela NCS-skalan. Med andra ord kan du enkelt skräddarsy dina köksluckor och få dem i exakt den färg du önskar. Hos oss är möjligheterna oändliga!

Vill du inspireras av våra vackra luckor är du varmt välkommen att besöka något av våra showrooms på Karlbergsvägen 27 i Stockholm eller i Göteborg och Malmö. Är du fortfarande osäker på vilken färg du ska välja på dina luckor, kan du boka in ett möte med våra kunniga köks- och förvaringsinredare.

Varmt välkommen att förverkliga din köksdröm tillsammans med oss på Picky Living!

För mer inspiration & nyheter