Leveranstiden ligger för närvarande på cirka 8-10 arbetsveckor. Då vi har högt tryck på vår mail så har vi lite längre svarstider än normalt.

Att välja rätt bänkskiva

    ATT VÄLJA RÄTT BÄNKSKIVA

    Köket får en allt mer central plats i de svenska hemmen. Förutom de givna funktionerna som behövs för att lyckas med härlig matlagning är utseendet viktigt, då det är i köket man gärna samlas. I och med detta så blir det allt fler som väljer att renovera sitt kök. Att välja rätt bänkskiva som passar ens behov och plånbok är inte det lättaste, då det finns mängder av olika material, tjocklekar, ytbehandlingar och monteringssätt.

    Vi på Picky Living vill med denna guide göra det enklare för dig att göra rätt val av bänkskiva som passar just dina behov när det gäller funktion, utseende och pris.

    Natursten

    Bänkskivor av natursten har blivit oerhört populärt och är idag det främsta valet för de flesta som investerar i en ny skiva. Det finns en hel uppsjö av olika naturstenar, men de vanligaste är marmor, kalksten och granit.

    Den främsta anledningen till att de flesta väljer en bänkskiva av natursten är att de är väldigt vackra och passar bra in med den övriga köksinredningen. Stenskivor passar lika bra i moderna som i äldre eller lantliga kök. Valt av sten, yta och kantfräsning avgör vilken modell som passar bäst. Bänkskivor av natursten är dock inte bara fina att titta på, utan har också andra fördelar. De är mycket värmetåliga, lätta att rengöra och tåliga överlag. Det är dock viktigt att tänka på att marmor och kalksten är känsliga mot syror som vinäger, vin, citron och läsk m.m. Syran fräter lite på ytan vilket ger en matt “fläck”. Därför rekommenderar vi att ha en matt uta på sten från början vilket gör att dessa märken syns mindre.

    Utöver detta så bör du också tänka på att inte använda starka rengöringsmedel utan istället använda milt diskmedel eller såpa. Skivorna bör också oljas in med en tunn specialolja ett par gånger per år för att ”mätta” ytan. Oljan hittar du här. Detta görs enkelt med en trasa, vänta någon minut och sen torka bort överflödig olja.

    Marmor

    I vårt sortiment hittar du bland annat vackra marmorbänkskivor av Carrara marmor från Italien. Dessa skivor har en mörkgrå ådring samt en botten som skiftar mellan vit och ljusgråa toner. Eftersom marmor är ett levande material så varier både mönster och färg på varje bänkskiva, vilket gör de mycket karaktäristiska.

    Vi erbjuder också en grön marmorbänkskiva som skapar ett väldigt exklusivt utseende med djup och liv. Dessa skivor har en mörkgrön färg i botten som samsas med ljusare slingor.

    Kalksten

    Ett annat populärt alternativ är våra bänkskivor av kalksten. I kalksten finns det vanligtvis fossiler som hjälper till att skapa varierande mönster. I vårt sortiment hittar du bland annat portugisisk kalksten som är lite mörkare i färgen, tysk kalksten som är något ljusare samt en italiensk som är gråsvart.

    Granit

    Utöver marmor och kalksten så erbjuder vi även bänkskivor av granit. Granit är det allra hårdaste och tåligaste materialet av de olika naturstenarna. Till skillnad från marmor och kalksten tål materialet även sura ämnen och starka rengöringsmedel. I vårt sortiment hittar du både svart och brun granit som ger ditt kök en exklusiv känsla.

    Rostfritt stål

    Fördelen med en rostfri bänkskiva är att den både är tålig och lätt att rengöra. Detta material är dessutom det mest hygieniska valet till köket. Nackdelen med detta material är dock att det väldigt lätt blir synliga repor och ibland kan det även bli bucklor om varma grytor placeras på bänken. När det kommer till pris så finns det både billigare och dyrare alternativ. De billigare alternativen går inte att få i valfria mått samt andra begränsningar, medan de dyrare varianterna kan kosta lika mycket som natursten och andra exklusiva material. Dessa bänkskivor går då att måttbeställas med olika vaskar, hörnmöten, bakkantlister och droppkanter som svetsas och bockas efter önskemål.

    Våra diskbänkar av rostfritt stål tillverkas av Purus och Decosteel. Du kan enkelt ta fram en egen prisoffert med hjälp av ritverktygen på deras webbsidor.

    Kompositsten

    Bänkskivor i kvartskomposit, som är en typ av kompositsten, är ett alternativ som blivit allt mer populärt under de senaste åren. Kvarts är ett industritillverkat material som skapas genom att sten och bindemedel blandas ihop till en massa. Därefter pressas och gjuts materialet till form av en skiva.

    Den största fördelen med detta material är att det är oerhört hållbart och tåligt. Till skillnad från natursten så finns det inte heller några öppna porer där bakterier kan komma in. Något som både gör materialet väldigt enkelt att rengöra, men också hygieniskt. Andra fördelar med kvartskomposit är att det finns i en mängd olika färger, tunna tjocklekar som t.ex. 12mm samt längre längder än Natursten, upp till 3250mm. Vi säljer märkerna Silestone och Ceasarstone.

    När det kommer till nackdelar så är materialet lite känsligt mot hög värme.

    Keramik

    En annan typ av bänkskiva som tål repor och fläckar bästa är bänkskivor i keramik. Detta är det mest tåliga material och sammanställs med råvaror som också används för att skapa glas, porslin och kvartsytor. Detta skapar en extremt tålig yta som både står emot repor, värme och fläckar från exempelvis vin, kaffe, märkpennor och rost.

    Vi har många olika keramiska skivor från bl.a. Dekton, Bricmate och Laminam. Enda nackdelen med detta material kan vara priset, som ligger bland de högsta. Här kan du se ett urval av våra keramiska bänkskivor

    Pris: Bänkskivor av kompositsten ingår också i det högre prissegmentet. Dessa skivor har dock också väldigt lång livslängd, vilket gör att de lönar sig längden.

    Corian (akrylkomposit)

    Bänkskivor av Corian har idag blivit ett populärt val och är också en av våra favoriter när det kommer till bänkskivor. Corian är ett vackert och hållbart material som består av naturliga mineraler, akryl och pigment.

    Materialet kännetecknas av sin höga kvalitet som står emot både fläckar, fukt och repor väldigt bra. Det är också väldigt lättskött. Trots denna höga kvalitén så är Corian väldigt flexibelt, vilket gör att det kan fogas och designas i princip hur som helst. Material går att skarva genom att limma med samma material som skivan är gjord av och därefter slipa och polera skarven. Skarven försvinner och blir helt tät. Corian och rostfritt är de enda materialen där detta är möjligt.

    Tack vare att materialet saknar skarvar, fogar och har en porfri yta så avvisas även smuts, vatten och bakterier. Något som även gör Corian till ett hygieniskt val.

    En bänkskiva i Corian är perfekt för dig som eftersträvar en exklusiv och modern design i köket utan underhåll.

    Pris: Likt natursten så hör bänkskivor av Corian till de dyrare alternativen. Tack vare dess långa livslängd så brukar det dock löna sig.

    Montering: Ska någon del skarvas görs detta av en behörig montör. Materialet kan annars sågas och bearbetas med träverktyg.

    Betong

    Bänkskivor i betong ger en speciell karaktär med varierande färg, mindre håligheter och ruffa kanter. I rätt kök och inredning är detta material helt rätt. De kan antingen gjutas på plats i en upp och ner i en platsbyggd form eller gjutas på distans efter ritning. Fördelen med dessa skivor är att de tål värme och även de flesta vätskor ifall de impregneras och underhålls på rätt sätt. Ytan brukar antingen oljas för en mer naturlig men ömtåligare yta eller klarlackas för en mer hållbar behandling. Nackdelarna med betong är att du får en hård och ojämn yta som lätt kan förstöra porslin. Ytan kan också lätt bli repig.

    Pris: Många som är ute efter en bänkskiva av betong väljer att gjuta den själv, vilket är ett billigt alternativ men kräver mycket arbete. Om du väljer att beställa en så kan priset dock lätt dra iväg.

    Montering: Görs oftas av skivleverantören eller den mer händige hemmafixaren.

    Underhåll: Lackas eller oljas efter behov.

    Laminat

    Bänkskivor av laminat har vanligtvis en kärna av MDF eller spånskiva med en tunn toppyta bestående av papper, fenolharts och melamin som pressas samman under ett högt tryck. Detta toppskikt finns med en mängd olika färger och mönster. På bänkskivans kanter limmas en kantlist som ofta kan matchas eller få en kontrast mot toppytans färg och mönster

    Fördelen med en laminatbänkskiva är ett lågt pris, den flexibilitet som finns att få på toppytans färg och mönster samt att den är underhållsfri. Nackdelar är en yta och kanter som under tid får slitningar och skador som inte går att laga. Risken för fuktskador i materialet är då stor. Ytan är också känslig mot hög värme.

    Undvik därför heta pannor, skarpa knivar och stora mängder vatten på detta material om du vill öka livslängden.

    Vill man ha en tåligare bänkskiva i laminat är en Kompaktlaminat att föredra. Skivan har då ingen träbaserad kärna som kan bli fuktskadad, utan är istället helt gjort av papper och fernolharts som klara vatten betydlig bättre. Dessa skivor är dyrare än vanliga laminatskivor och kommer oftast endast i 12mm tjocklek.

    Denna typ av bänkskiva var mycket populär för ett par år sedan. Idag väljer dock många att investera i bänkskivor av andra material som vi kommer att prata om längre fram i denna guide.

    Pris: I jämförelse med andra typer av bänkskivor är de av laminat ett mycket billigt alternativ.

    Montering: Sågas och monteras med vanliga träverktyg av snickare eller händig hemmafixare.

    Underhåll: Inget

    Massivt trä

    Bänkskivor av massivt trä är ofta ett förstahandsval för dem som önskar ett inslag av rubust, traditionellt kök med varm känsla. Att tänka på är de skillnader mellan olika kvalitéer och träslag som finns. Lägre pris är ofta träskivor med mindre ihoplimmade stavar i billiga träslag som ger en mindre slitstark yta där fiberresning är vanligt. Dyrare bänkskivor i trä har ofta bättre träkvalité, bättre ytbehandling och ett mer exklusivt utseende med länge ihoplimmade trästavar, starkare fogning och dyrare träslag.

    Fördelarna av en massivt bänkskiva i en bra kvalité är lång hållbarhet och ett tidlöst uttryck. Bänkskivan känns mycket varmare än t.ex. sten och rostfritt och ger en med “mjuk” känsla utan höga ljud vid användning. En annan fördel är också att skivan går att slipa om, vilket förlänger livslängden ytterligare.

    Nackdelen med bänkskivor av trä är att de kan vara känsliga mot starka rengöringsmedel, fläckar och smuts. De kräver också ett visst underhåll med exempelvis olja för att livslängden ska bli så lång som möjligt.

    Montering: Sågas och monteras med vanliga träverktyg av snickare eller händig hemmafixare.

    Underhåll: Dessa skivor går att få oljade eller hårdvaxoljade. Oljas in 1ggr/år.

    Tips & råd

    Nu när du vet mer om de olika materialen som används för bänkskivor, samt deras för- och nackdelar, tänkte vi ge dig några allmänna tips och råd som kan underlätta ditt beslut när det är dags att välja bänkskiva.

    Personligen skulle vi rekommendera dig att välja en bänkskiva av antingen natursten, kompositsten, Corian, rostfritt stål eller massivt trä. En annan sak som är viktig att ha i åtanke är att bänkskivan kommer att användas i stort sett varje dag. Därför är det viktigt att välja en högkvalitativ skiva och inte kompromissa. Se det istället som en långsiktig investering. Väljer du rätt bänkskiva så räcker den en hel livstid.

    De allra viktigaste aspekterna att överväga är:

    • Vilken bänkskiva håller längst och kräver minst underhåll?
    • Vilken bänkskiva passar in med min övriga stil och köksinredning?
    • Vad har jag för budget och hur mycket kan jag spendera på en bänkskiva?

    Letar du efter ännu mer köksinspiration? Besök vår inspirationssida där du kan se med av våra bänkskivor och övriga produkter som köksluckor och beslag.

    För mer rådgivning eller om du vill se våra bänkskivor i verkligheten, är du välkommen att besöka något av våra showrooms i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Här kan du bilda dig en bättre uppfattning om våra högkvalitativa skivor samt rådfråga vår kunniga personal som gärna svarar på dina frågor.

    Hoppas att vår guide har hjälpt dig att välja rätt bänkskiva!