Leveranstiden ligger för närvarande på cirka 7-9 arbetsveckor + semesteruppehåll i produktionen mellan v.27-31.
pickyliving

Frågor & Svar

Produktinformation

Hur beställer jag en bänkskiva?

För att vi ska kunna ge dig en offert på en bänkskiva behöver vi ha en ritning eller skiss som visar oss ca-måtten på din skiva. Vi behöver också veta vilket material, färg och bearbetning skivan ska ha samt tjocklek.

På våran sida Bänkskivor kan du se vilka material vi erbjuder samt ett kulörurval. Vill du se hela vårt sortiment kan du besöka Våra samarbetspartners webbsidor.

Vänligen ta hänsyn till att prisbilden kan komma att korrigeras när exakt mått tas vid uppmätning samt vid tillägg av beredningar etc. som inte syns på ritningen. Maila, ringa eller kom in till vårt showroom med din ritning så skickar vi en offert.

 

Hur vet jag om jag har ett IKEA-kök?

IKEA har 2st olika köksstommar. FAKTUM och METOD.

 

FAKTUM (gjordes cirka 2000-2013)

– Stommarna är alltid 2mm mindre på bredden än närmaste heltal. 40cm bred stomme är 398mm, 60cm bred stomme är 598mm osv.

– Det står IKEA på platsdelarna som döljer skruvarna man sätter upp stommen på väggen med

– Hålbilden i stommen sitter 28mm in från stomkanten till centrum hål och 28mm från insida stomme till det första hålets mitt (uppifrån eller nerifrån)

– Lådstommarna är grå

 

METOD (år 2013 och framåt)

– En 60cm bred stomme är exakt 600mm

– Bänskåpsstommarna har en höjd på 800mm

Kan man få luckorna handmålade?

Vi erbjuder några luckor obehandlade, vilket gör att ni kan penselstryka era luckor själva. Dessa kommer med en melaminfilm på släta ytor, ej på spegeln på ramluckor. Klicka här för att komma till den del av vår hemsida där ni kan anpassa en offert utefter ert köks möjligheter och även se vilka typer av material vi erbjuder olackat.

Det kan vara bra att veta när man målar för hand bör man slipa upp denna melaminfilm något för att grundfärgen ska fästa bättre. Vi rekommenderar här JOTUN SuperHäft som grund färg och Farrow&Ball som toppfärg för bästa resultat. Rekommenderat är då att måla två lager med grundfärg på de områden som inte har ytbeläggningen, och ett lager på den uppruggade melaminfilmen. Sen ska man också alltid lyssna på färghandlarens rekommendationer om den färg man sedan kommer måla som toppfärg.

Var tillverkas luckorna?

Vi har tre snickerier som alla finns i Sverige som tillverkar våra luckor. Dessa ligger i Piteå, Falköping och Björbo.

Vad har ni för glanstal på era luckor?

Vi kulörlackar våra luckor i glans 30. En klarlackad lucka har glans 20.

Ska man handmåla vissa delar och matcha in med redan färdiglackade luckor så rekommenderar vi efter egen erfarenhet att man köper glans 20 då vi tycker det ter sig bäst nyansmässigt.

Hur får man inramade luckor?
För att skapa utseendet att luckan är innanförliggande placeras passbitar/distanslister vid varje stomme. För att få ett så platsbyggt intryck som möjligt rekommenderar vi att man beställer alla delar i obehandlad MDF och sedan spacklar samtliga skarvar och handmålar alla delar på plats. Man kan även beställa dessa färdiglackade, men skall då vara medveten om att det blir synliga skarvar där det blir ett möte mellan delarna.
Viktigt att tänka på är också att dessa distansliter är 22 mm tjocka vilket i sin tur påverkar kökets bredd. Se vår monteringsfilm på Youtube – Monteringfilm Distanslist

 

Tillverkar ni luckor till badrum?

Vi tillverkar vanligtvis inte fronter till IKEAs badrumskommoder då det redan medföljer luckor till dessa serier som är gjorda för våtrum. Det går självklart bra om du vill ersätta befintliga fronter med våra. Ni får då mäta upp och återkomma med mått på hur stora dörrarna- samt täcksidorna skall vara. Vi fräser inga färdiga hålbilder på baksidan av dessa fronter.

Det går även att använda sig utav köksstommar för att bygga en egen badrumskommod. Tänk dock på att dessa stommar inte håller lika länge i våtrum som till kök.

 

(Notera att vi inte tar emot ordrar med fronter under 8 000 kr på grund av höga ställkostnader då allt tillverkas efter beställning).

Går det att få vitrinluckor?

Självklart. Vi har två olika typer av vitrinluckor. Man kan få våra luckor Profile 62, Frame 70 och Frame 55 i vitrin. Här har man även valet att välja med eller utan spröjs. 
Våra fanérluckor går även att få i vitrin, men det blir inte en fanérad kant i utfräsningen, utan endast bets/klarlack. 

 

En vitrinlucka kostar 350 kr utöver det vanliga luckpriset. Med spröjs kostar denna 500 kr utöver ordinarie luckpris.

Hur får jag garderober i höjderna 265cm och 300 cm?

Garderobsdörrarna med måtten 265cm och 300cm är vår egen kombination där du kombinerar ihop en PAX 201/236 garderobsstomme och monterar en av stomme tillverkad av oss ovanpå. Dessa stommar är 64cm höga och finns i 50, 75 och 100cm bredd.

Kan ni lacka upp luckor i andra kulörer än från NCS skalan?

Vi lackar upp våra luckor i alla standardfärger från NCS skalan, vilket innebär ca 2 000st. Vi kan även lacka i exempelvis Jotun, Alcro, Beckers, men det är svårare att garantera exakt nyans på dessa. Hittar ni ingen intressant kulör går det att köpa luckorna obehandlade och hitta någon att lämna in på lackering hos eller handmåla luckorna själva.

Säljer ni vitvaror?

Ja, vi säljer vitvaror från följande företag:

Vi visar några utvalda produkter här på hemsidan från de olika tillverkarna. Klicka här för att komma dit! 

Säljer ni bänkskivor?

Vårt urval av material som vi tillhandahåller är:

  • Natursten
  • Kompositsten
  • Trä
  • Rostfritt
  • Corian

Kika här för att se vilka olika färger, nyanser och mönster vi erbjuder! 

 

Kan jag titta på era luckor någonstans?

Vi har ett showroom på Karlbergsvägen 27 i Stockholm samt på Makajo i Göteborg och Malmö. För att se adresser och öppettider, gå in på vår sida Showrooms här.

Kan jag få andra infrästa grepp än de ni erbjuder?

De 11 olika infrästa grepp är det vi kan erbjuda. Vi är även öppna för förslag på nya grepp så kan vi se över om vi kan ta in det i vårt sortiment.

Går det att få andra mått än standard på mina luckor?

Det går att beställa luckor med specialmått som vi anpassar till IKEAs stommar. Är köket eller möbeln gjord av annan tillverkare så kan vi även tillverka luckor till dessa. Luckorna levereras då utan hålbilder.

Kan jag få ROT-avdrag på luckorna?

Tyvärr kan man inte göra rot-avdrag på våra luckor. Det är endast arbete som utförs i hemmet som det är avdragsgiltigt på.

Hur lägger jag en order?

Beställning sker via hemsidans varukorg. Accepterade betalningsmetoder som vi har är kortbetalning, swish och faktura.

Kan ni göra skjutdörrar?

Tyvärr så finns skjutdörrar inte längre i vårt sortiment. Vi kan tillverka fronterna, men själva anordningen får man köpa på eget håll. Tänk på att vårt material är 19mm så dessa passar när ni kikar efter sjutdörrsskenor! 

Vad har ni för maxmått på era luckor, täcksidor och garderober?

Vi tillverkar våra delar i MDF i maxmåtten 70x300cm och täcksidor i 88x300cm. För Profile 62, Frame 70, Frame 55 och Frame 28 så är maxmåttet på luckor 280cm med hänsyn till hållfastheten. Stående fanér för våra träluckor har en maxbredd på 120cm. 

Hur tjocka är era luckor?

Alla delar inkl. täcksidor och passbitar är alltid 19mm tjocka. Det enda som skiljer i tjocklek är våra distanslister som placeras mellan stommarna, dessa är 22 mm tjocka.

Jag har snarlika stommar, passar luckorna ändå?

Vi tillverkar primärt luckor som är anpassade till IKEAs PAX, METOD, FAKTUM, BESTÅ och MALM stommar. Har ni andra stommar kommer luckorna inte att passa då alla stomtillverkare har sina egna mått. Vi kan tillverka fronterna, men då utan hålbild för gångjärn och lådor. 

Vilka stommar passar luckorna till?

Våra fronter passar endast IKEA s Metod-, Faktum-, Pax-, Beståstommar tillverkade från ca år 2000 och framåt.

 

För FAKTUM kök: Om lådskenorna är vitlackade och har ett plasthjul längst fram är det en tidig faktumstomme. Då passar inte våra lådfronter.

Kan jag beställa per telefon?

Då betalning sker via hemsidan så ser vi gärna att ni mailar oss ert underlag så hjälper vi er att ta fram en offert. Det går även bra att komma in och lämna ritningar till oss i vårt showroom. 

Vad köper jag från IKEA?

På IKEA köper ni stommar, hyllplan, gångjärn, dämpare, lådinsatser samt ben. Bra att tänka på är att om ni har dolda lådor i ert kök så behövs en innerfront till dessa lådor som också inhandlas från IKEA. 

Kan jag beställa endast en lucka?

Det minsta beloppet som man kan beställa för är 8000kr exklusive frakt. Denna gräns är satt eftersom vi har en uppstartskostnad på varje order, då vi producerar på beställning. Har man däremot gjort ett köp tidigare och vill komplettera för mindre än 8000kr går det bra. Maila då tidigare ordernummer samt med vad som önskas komplettera med till info@pickyliving.se. Vi tar en kostnad på 495kr för en tilläggsbeställning utöver produkterna. 

Varför ska jag beställa luckor från er och inte IKEA?

Några av anledningarna är:

– Att ni kan välja vilken kulör ni vill på era luckor

– Olika infrästa grepp som alternativ till beslag

– Våra luckor tillverkas 2mm större än IKEA luckorna - mindre mellanrum mellan luckorna

– Att millimeteranpassa materialet gör köket platsbyggt till en lägre kostnad

– Bra kvalité på produkterna

– Expertråd och guidning från våra inredare

Om jag har ett ojämnt mått, kan jag ändå beställa en lucka?

Om man tillexempel har en 45cm diskmaskin och vill ha en lika bred lucka på ett väggskåp går detta utmärkt! Vi gör luckan 45 cm bred och man monterar då ett 40 cm skåp och har en luftspalt på 5 cm bakom luckan och mellan stommarna. Om man är händig själv eller har en snickare som monterar köket kan man fråga om de kan kapa ner en 60 cm stomme till 45 cm så får man täckande stomme bakom hela dörren! 

För mer inspiration & nyheter