Just nu har vi något längre svarstider. Leveranstiden ligger förnärvarande på cirka 7-9 arbetsveckor.
pickyliving

2019-09-30

BYTA KÖKSLUCKOR

Att renovera ett helt kök kostar mycket pengar och tar oftas lång tid att genomföra. Börjar man riva är det svårt att sluta innan hela köksinredningen och vitvarorna är utslängda. Därför kan det vara bara att fundera över om det inte går att spara vissa delar.

Ett smart sätt att göra om sitt kök är att endast byta ut sina luckor och spara stommarna som de sitter på. Är stommarna i bra skick och uppställningen i köket funktionell så finns det ingen anledning att riva allt. Detta sätt att göra en ansiktslyftning på sitt kök kommer bli vanligare i framtiden då stommar och lådor håller allt längre och kökens grunddesign blir bättre och bättre.

Om man väljer att byta ut sina luckor kan man samtidigt passa på att se över funktionerna i sitt kök och t.ex. fundera på om sopsorteringsskåpet går att förbättra. Har du luckor till detta skåp kanske du vill byta ut dessa mot en utdragslåda istället, vilket många väljer att göra. Eller behöver du komplettera med nya stommar till en köksö? Det går att få till ny förvaring och funktioner även om man inte gör om köket från grunden.

Att byta köksluckor är enklare än många tror då det endast behövs en skruvdragare för att genomföra bytet, om inte passbitar är fastlimmade. Täcksidor sitter oftast fastskruvade från stommens insida och man måste ta ut inbyggda vitvaror för att komma åt skruvarna. Gångjärn sitter antingen med skruvar eller så har de en spännfunktion vars arm man måste öppna upp för att få gångjärnet att lossna. Montering av nya luckor och täcksidor görs på samma sätt så det är bra att spara alla skruvar.

Välj rätt material på köksluckorna
Det finns många olika luckmaterial med olika egenskaper och priser. Här är det vanligaste förekommande:
 

MDF - Lackade luckor som går att få i många olika färger. Ett tåligt material som går att lacka om ifall en skada skulle uppstå.
 

Fanérat trä - Ett material som oftas består av en MDF-kärna med ett pålimmat ytskikt av trä. Även kanterna är en list i samma träslag. Dessa luckor finns i många olika träslag och har oftas en klarlackad yta. Då träet har ett ådringsmönster är materialet mindre känsligt om en repa eller mindre skada skulle uppstå, då denna åverkan syns mindre än på en helt slät yta. Priset på fanerade träluckor ligger ofta i den högre prisklassen men skiljer sig åt mellan de olika träslagen.
 

Laminat - Här finns många olika material med varierande kvalitet. En bra laminatlucka tål slag och nötning väldigt bra, men uppstå en skada går det inte att åtgärda. Undvik laminatluckor i melamin och folie, då de kan släppa från materialets kärna vid temperaturskillnader och har ett väldigt tunt ytskikt.
 

Massiv trälucka - Detta är ett levande material som rör sig något vid olika luftfuktigheter. Alla luckor har sitt unika mönster och är en lucka som ligger högt i pris.


Välj rätt stil på köksluckorna
Då de olika luckmaterialen finns i många olika utföranden är det inte en lätt uppgift att hitta den perfekta luckan till sitt kök. Man bör tänka på och utgå ifrån vilket typ av hus man bor i och försöka få köket att harmonisera med husets stil. Om du bor i ett nybyggt, modernt hus kanske inte en lantlig stil är det bästa valet på dina köksluckor. Luckans utseende är det som påverkar kökets stil och känsla mest. En slät lucka utan eller med minimala grepp eller handtag ger ett modernare uttryck medans en massiv trälucka kan ge en mer rustik och gedigen känsla. En annan faktor att väga in är hygien. En helt slät lucka är mycket lättare att hålla ren från smuts och fläckar, medan en ramlucka eller grovt trämönstrad lucka kräver en mer noggrann rengöring.
 

Hur går jag tillväga?

 1. För att kunna byta ut dina luckor istället för att köpa ett helt nytt kök måste du ta reda på vad det är för stommar du har. Nästan alla olika stomtillverkare har olika mått på sina. Ibland kan det verka som att ens stommått verkar stämma överens i måtten med en specifik köksleverantör, men tänk på att det ibland endast skiljer några millimeter på stommens yttermått eller den hålbild som oftast finns inne i stommen. Det kan göra att luckorna inte passar. Vet du inte vilket märke du har på ditt kök går det ofta att hitta ett företagsnamn på gångjärnen, lådornas sidor eller på de plastbeslag som brukar dölja infästningen i väggen.
   
 2. Börja med att kontakta din köksleverantör för att undersöka om de fortfarande säljer luckor som passar dina stommar. Ta några kontrollmått genom att välja ut 3st olika stommar i olika storlekar. Mät stommen yttermått på millimetern samt luckornas yttermått. Detta bör räcka för att säkerställa en matchning. Går de fortfarande att beställa är nästa fråga om utbudet passar den tänkta stilen samt om priset ligger rätt. Tänk på att det finns andra tillverkare som gör luckor som passar till många av alla stommar som finns och har funnit på marknaden.
   
 3. Om utbudet eller priset inte känns rätt, kontrollera andra företag som tillverkar specialluckor till just dina stommar. Picky Living tillverkar t.ex. luckor i valfria mått och kulörer som passar till IKEA s köksstommar, både de nuvarande (Metod) samt de äldre (Faktum)
   
 4. Fota av ditt kök och maila det aktuella företaget bilder samt dina kontrollmått för att få en offert. Man kan ofta se de andra stomarnas storlekar på bilderna när man vet vilken stomtyp det är utan att ta alla mått.
   
 5. Beställ luckorna och montera ner dina gamla luckor, lådor, täcksidor och passbitar. Spara din gamla gångjärn om de fortfarande fungerar eller köp nya då de ofta går att få med mjukstängning om detta inte redan finns.
   
 6. Se till att hitta beslag, handtag eller grepp som passar din lucka och vald stil. Är ni en stor familj som ofta har många människor som tillbringar tid i köket och har barn springer runt? Då kanske du bör tänka på att dra ner mängden beslag som man kan fastna i och istället välja handtagsfria luckor. Dessa detaljer gör väldigt mycket med hela upplevelsen av ditt kök och kan skapa det lilla extra som gör just ditt kök magiskt.
   

Vill du byta din köksluckor, få till nya funktioner i ditt kök och har stommar från IKEA kan vi på Picky Living hjälpa dig att få ett kök utseendemässigt i klass med de mest exklusiva tillverkarna till ett lågt pris. För mer information, gå in på www.pickyliving.see

För mer inspiration & nyheter