Leveranstiden ligger förnärvarande på cirka 7-9 arbetsveckor.
pickyliving

2019-09-30

TIPS NÄR DU SKA BYTA KÖK ELLER KÖKSLUCKOR

Köket får idag en allt mer central plats i våra svenska hem då det har blivit den naturliga samlingsplatsen för familjen och vid bjudningar. Samtidigt har matlagning och hälsa blivit en allt större del av vår vardag, vilket gör att allt fler väljer att renovera sina kök.

Köksluckorna är ditt köks fasad. Ni sätter er prägel och skapar ett personligt intryck med era val för er familj och framtida middagsgäster. I och med att luckorna är ansiktet utåt för ert kök så är de det som är den visuella upplevelsen.

I många fall så är skåpen och stommen i mycket bra skick, medan köksluckorna kan vara slitna. Vid dessa fall kan det vara en bra idé att endast byta köksluckorna, vilket är ett ekonomiskt sätt att enkelt och billigt göra köket.

Att välja köksluckor
Att välja köksluckor är något som kan vara svårt med tanke på alla materialval och färger som går att välja mellan. Köksluckor kan varieras i all oändlighet vad gäller både färg, material och stil. Därför har vi skapat denna guide med hopp om att den kommer hjälpa er framåt i er köksdröm!

För att enklast välja köksluckor bör ni ställa er följande frågor:

 • Ska jag endast byta luckorna eller hela köket?
 • Hur använder jag köket? Är jag ordningsam när jag lagar mat eller jag en vild kock som slabbar?
 • Vilken typ av material vill jag ha?
 • Vilken typ av färg vill jag ha?
 • Vilken typ av handtag vill jag ha?
 • Vad får det kosta?

 

TRÄ
Köksluckor i trä är tillverkade av antingen fanéer eller massivt trä. Fanér är ett tunt lager av trä som svarvas eller skärs ur från stockar av olika träslag som sedan limmas på ett skivmaterial i MDF eller spån. På kanterna limmas även en kantlist i samma träslag.

Den största fördelen med luckor av fanér är att de är prisvärda träluckor och finns ofta i fler och mer exklusiva träslag, jämfört med luckor av massivt trä.

Fördelarna med att välja köksluckor av massivt trä är bland annat att större skador inte syns lika mycket som på en fanérlucka, där kärnmaterialet kan exponeras samt att ramluckor i trä endast går att göra massiva.  Vill man renovera luckan finns det också mer att slipa på.

De luckor som är tillverkade av massivt trä går vanligtvis att få i träslag som ask, ek, al, björk, furu och körsbär. Det som framförallt skiljer de olika träslagen åt är deras färgnyans och hårdhet.

Om ni väljer att köpa era köksluckor i trä hos oss på Picky Living kan ni välja mellan fanérade luckor i svartbetsad ask, rökt ek eller askfanér. Vill man åt trästrukturen men vill ha en kulör på luckan, lackar vi askfaérade luckor i valfri NCS-kulör. Vi har även en exklusiv massiv lucka i Doglasgran, 32mm tjock, som vi är ensamma om på köksmarknaden.

LAMINAT
Laminatluckor finns i alla tänkbara färger och imitationer av t.ex. trä och sten. Laminatet är uppbyggt av många lager papper och lim som pressas samman under högt tryck och värme. Under det genomskinliga, slitstarka yttre lager läggs en film med en färg eller ett mönster som ger luckan dess utseende.

Man kan dela in laminaten i följande material:

 • Högtryckslaminat - slitstark och tålig yta som tål fukt så länge den inte är skadad
 • Melamin - ett tunnare mer känsligt lager som tål fukt sämre

 

Fördelar med laminat

 • Låg pris
 • Många olika utseenden - Matta, blanka, mängder av färger och mönster samt strukturer
 • Slitstarkt (gäller framförallt högtryckslaminat i bra kvalité)
 • Missfärgas inte under tid av solljus

 

Nackdelar med laminat

 • Har ofta en plastig känsla
 • Får man en skada går det inte att laga
 • Kan vara känslig mot ånga. Gäller sämre kvalitér på laminat och skivmaterial
 • Finns endast som släta luckor, ej ram eller liknande.

 

FOLIERING
En folierad lucka består av en kärna av MDF där folien pressas och formar sig efter luckans form. Detta ger luckan ett lågt pris men är känslig mot värme och fukt, vilket gör att folien kan börja släppa från MDF när den utsätts för diskmaskinens ånga. Folien är också väldigt tunn vilket gör den den inte tål lika mycket slitage som en laminatlucka.

LACKADE LUCKOR
Väljer ni en lackad lucka görs den nästan uteslutande på olika typer av MDF. De vanligaste lackeringsmetoderna är sprutlackering med syrahärdande, vattenbaserad eller UV-lack. Färgen kan appliceras för hand eller via sprutmunstycken kopplade till en robotarm där luckorna passerar via ett rullande band.

Syrahärdande lack
Denna 2-komponentsfärg är den vanligaste färgen när det gäller luckor och inredning i trä. Denna lack fäster bra och ger ett slitstarkt ytskikt. Nackdelen är att den innehåller mer lösningsmedel än t.ex. vattenbaserad färg.

Vattenbaserad lack
Inte lika vanligt förekommande då resultatet inte blir lika bra som med syrahärdande lack. Fördelen med denna lack är att den är miljövänlig.

UV lack
Här fungerar UV-ljus som härdare. Finns både som vattenbaserad och med lösningsmedel.

Picky Livings lackade luckor tillverkas i en MDF med en yta av LGF (lackgrundfolie) vilket gör luckorna mer formstabila samt att luckorna har en bättre grundfärg redan från början. Vår syrahärdande lack från Sherwing Williams appliceras maskinellt vilket ger en mer jämn kvalité på slutresultatet.

Luckorna går att få i NCSs alla standardkulörer (ca2000st) och vi erbjuder även en Ask i valfri kulör för att på en infärgad lucka med träådring. Vill man ha luckor med en känsla av sekelskifte går luckor att penselmåla och beställs då olackade från oss.

För att underlätta det svåra valet av kulör har vi noga valt ut 10st standardfärger som vi känner passar många, som säljer samt håller över tid.

HANDTAG
Sist, och till storleken minst, så är det dags att välja detaljen som sätter karaktär på köket. Med rätt handtag kan ert kök få en unik känsla och prägel.

Ni kan välja allt mellan runda till fyrkantiga knoppar, stående eller liggande handtag av olika material. Ett urval är exempelvis koppar, mässing, marmor,  svart aluminium eller läder. Fundera över om handtaget diskret ska smälta in i övrig inredning eller om det ska sticka ut och bryta av för ett mer spännande uttryck?

Vi har valt ut ett 30-tal beslag med olika design som vi vet är populära men som samtidigt inte är mainstream.

INSPIRATION
Letar ni efter ännu mer inspiration? Besök då vår köksinspiration där ni kan se våra kunders spännande material- och färgkombinationer.

Om ni önskar att få rådgivning eller vill se våra köksluckor i verkligheten, är ni välkomna att besöka något av våra showrooms i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Här kan ni bilda er en bättre uppfattning om våra högkvalitativa luckor, samt rådfråga vår kunniga personal som gärna svarar på dina frågor.

Vi har även utställning i Mood gallerian och på Steninge slott hos Posh Living.

Avslutningsvis så hoppas vi att vår guide har gett dig matnyttiga tips när du ska byta köksluckor!

För mer inspiration & nyheter