Leveranstiden ligger för närvarande på cirka 7-9 arbetsveckor + semesteruppehåll i produktionen mellan v.27-31.
pickyliving

2022-04-05

Benen - en möbels fundament

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska tänka med ben på sina möbler. Vad ska man ha för höjd, färg, form och är det egentligt så viktigt med ben överhuvudtaget? Här nedan försöker vi ge er några tips.

 

Vägghängning eller ben?

Många möbler är anpassade för att man ska kunna välja om man vill ha dem stående på golvet eller hänga upp dem på väggen. Hur man väljer är inte bara en fråga om utseende utan också om hur tung möbeln i sig är, men också utifrån vad man ska ha i möbeln. I många fall kan det vara bra att sätta fast t.ex. en bokhylla i väggen även om man ska ha ben på den, för att få en extra säkerhet. Det handlar också om hur man gör med städningen. Har man höga ben eller en vägghängd förvaring är det ofta lättare att komma under med dammsugare eller mopp, men det samlas naturligtvis också mer damm under. Står förvaringen direkt på marken får man ju inte heller så mycket dam inunder, men desto mer bakom och behöver kanske då flytta fram förvaringen för att städa oftare.

 

Ska man ha sin förvaring i badrummet kan det vara besvärligt att hänga upp saker på väggarna, om man t.ex. bor i hyresrätt eller har kakel på väggarna, och ett smartare alternativ kan då vara att sätta på ben.

 

Stadigt?

Olika sorters ben ger ju också olika stadiga möbler. Generellt kan man säga att ju högre ben du sätter på, desto ostadigare blir det, men det beror ju också på hur möbeln i sig ser ur. Är det en smal möbel kan höga ben göra att det blir väldigt ostadigt. Oftast finns det förborrat för att bara skruva dit ben, men ibland kan man behöva borra dit själv, eller hitta på en egen lösning. Har man tunga saker i möbeln kan det också vara klokt att sätta dit ett extra ben eller kloss för att stadga upp och förebygga så att möbeln inte börjar luta inåt i mitten. Vill man inte borra fast finns det bra dubbelhäftande tejp att sätta fast med, på ställen där man vet att man inte kommer behöva flytta runt möbeln och benen så ofta.

 

Stil

Köper man en ny möbel finns det ofta antingen ben med, eller ben i stil med möbeln som man kan köpa till. Men det går också ofta bra att hitta någon annan typ av ben och kombinera. Benen kan bara vara där för funktion, men kan också vara en del av en utsmyckning, och kan vara en del i att ändra hela utseendet på en möbel. Precis som man kan byta knoppar, beslag eller handtag kan man också byta benen på möbeln för att göra den lite mer personlig. Genom tiderna har det funnits olika stilar och mode på ben, allt i från tunna, smala och snirkligt gjorda till mer robusta och enkla saker, i alla olika former och färger, och modet kommer fortsätta att ändras fram och tillbaka. Huvudsaken är att du själv blir nöjd med din lösning, och att möbeln står stadigt.

 

Beställ ben till din förvaringsmöbel från Picky Living

Ge din möbel den kärlek som den förtjänar och uppgradera den med nya spännande ben från Hardware Stockholm. Dessa passar som sagt till IKEAs Beståserie men även till andra sideboard, sängar, eller låga bord.

För mer inspiration & nyheter