Edit House Plus Shipping icon-misc-3

Så hittar du rätt handtag till köket

Istället för att renovera sitt kök från grunden bör man fundera på om man kan lyfta det man har med nya tillbehör och detaljer. Ett smart, kostnadseffektivt och snyggt sätt är att ändra sitt köks karaktär genom att byta ut de knoppar eller handtag som sitter på luckorna och lådfronterna. Beroende på vilken stil man är ute efter finns det flera saker att tänka på för att förändringen med nya handtag ska bli så lyckad som möjligt.

 

Vilka material finns det i ditt kök?

Det handtag som du byter till måste passa till det övriga köket. Därför är det bra att tänka på vad man har för färg och material på luckorna, på bänkskivan, på vitvarorna? Vad har vasken och blandaren för utseende och färg?

Handtag kök

Att välja kombination av lucka och handtag i sitt kök är inte det lättaste och vad man tycker är snyggt skiljer sig såklart mellan individer och med tid. Det vi kan tipsa om generellt är att försöka hålla ner antalet olika färger och material i hela sitt kök, vilket annars kan uppfattas som rörigt. Har man diskho och blandare i rostfritt passar det det ofta bra med handtag i samma material. Men vill man att handtaget ska synas mer och bli en mer uppmärksammad detalj väljer man något som bryter av.

Vi på Picky Living säljer handtag i många olika material, såsom krom, koppar, mässing, aluminium, läderlindade och handtag i olika kulörer. Här är lite info om dessa:

 

Pickyliving, grepp, handtag

Mässing – Guldfärgad metall som obehandlad kommer att få en mattare och mörkare yta med tiden. Handtagen finns i matta eller blankpolerade. Dessa är lätta att förväxlas med guldkromade eller guldeloxerade aluminiumhandtag. Mässingshandtag är ofta dyrare och har en högre vikt. Guldkromade och guldeloxerade har en beständig yta som inte ändras under tid.

 

Dot, knopp, bb sweden, picky living

Koppar – En rödrosa metall som likt mässing har en yta som förändras under tid till en mattare och brunare ton. Många förväxlar detta material med handtag i färgen Rosé som är en krom med kopparton.

 

Dot, BB sweden, Aluminium, Picky living

Aluminum – Lätta handtag som finnas i olika lackade kulörer samt eloxerade, matta toner i vanligtvis silver, guld och svart.

 

Beslagdesign, bas, rostfri look, Picky living

Rostfritt – Brukar finnas i både borstad yta (matt) samt en polerad yta som glänser.

 

Vilken stil har ditt kök?

Är det ett modernt kök i en nybyggd lägenhet, ett lantligt kök i ett äldre hus eller funkisstil i ett 40-talshus? Här kan man antingen följa den stilen som redan finns eller bryta av med någon annan stil för att få till en mer eklektisk stil där olika stilmöten gör köket intressant och iögonfallande

Mattsvarta handtag i en mer industriell look är ett numer vanligt sätt att få handtaget att sticka ut utan att det blir en konstig matchning. Alla neutrala färger som svart, grått/silver eller vitt passar till de flesta stilar och färgkombinationer. En mattsvart yta gör det svarta mer intensivt utan reflektioner, vilket ökar handtagets markering.

Mässing, speciellt med läderlindning, har under en längre tid varit en favorit, vilket verkar hålla i sig. Dessa klassiska material ger en känsla och värme till ett kanske i övrigt kallt och anonymt kök.

Ett annat sätt att tänka när det gäller handtag och knoppar är att de ska synas så lite som möjligt. Detta kan uppnås med hjälp av en mindre knopp eller att undvika handtag helt genom att använda ett ”pushopen-beslag” Detta finna att köpa från IKEA eller välsorterade beslagsbutiker. Att tänk på när det gäller dessa beslag är att de sällan fungerar på lådor utan bara på luckor.

Tänk på att det går att blanda olika beslag till olika delar av köket. Överskåpen kan t.ex. ha en liten diskret knopp där det inte finns några vitvaror som behöver ett mer rejält handtag för att kunna öppnas medans underskåpen kan smyckas med ett mer iögonfallande beslag som är lättare att greppa. Detta passar mycket bra i de fall man har valt olika färger eller material på över- och underskåp.

 

Hur vill du att funktionen ska vara

Ska det vara superlätt att greppa och öppna luckorna ska du ha ett stort, rejält handtag. Men kan du tänka dig att ha mindre handtag eller knoppar som tar liten “plats” måste du kanske tillåta att det krävs lite mer ansträngning för att få upp luckor och lådor.

 

Hur sitter handtagen idag?

Vilka hål är gjorda i luckorna? Detta kan påverka vilka knoppar eller handtag som går att sätta upp utan att de hål som är gjorda syns.

En tidigare knopp kan alltid lätt ersättas av en annan knopp. Men vill man frångå ens tidigare handtagslösning och gå från knopp till handtag eller till ett handtag som inte stämmer överens med de tidigare gjorda hålen, kan Picky Livings Decoplatta vara ett alternativ som löser problemet. Denna platta är gjord för att passa den vanligaste hålbilden för handtag, vilken är 128mm mellan hålen. Då plattan är 180mm så kan den täcka eventuella tidigare icke önskvärda hål och samtidigt vara ett handtag som ger ditt kök den där extra detaljen som ögat fastnar för.

 

Montering

Att montera handtag och knoppar är en lätt sak om man tänker igenom hur de ska sitta samt använder rätt verktyg. Ska man byta endast ett par beslag kan man använda en tumstock eller linjal för att märka ut hålen, men byter man alla beslag i ett helt kök är det klokt att göra en mall som man kan borra efter. Den behöver bara bestå av en bil av ett hårt skivmaterial, t.ex. spånskiva eller mdf.

– Såga till en bit som är 5-10cm bredare än det är mellan hålen på handtaget och se till att alla hörnvinklar är 90gr.

 

– Mät ut mitten på biten och dra ett streck med en vinkelhake

 

– Mät ut och borra hålen centrerat på biten och så långt ner från ovansidan på biten som ska motsvara hur långt ner på luckan handtaget kommer att sitta.

 

– Mät ut mitten på en lucka eller lådas överkant

 

– Placera mallen kant i kant med lådan/luckans överkant och se till att mittenstrecket hamnar på mittenmarkeringen på lådan/luckan

 

– Borra hålen

 

Hoppas att denna handtagsguide har varit till hjälp. Gå gärna in i vår shop för att se de olika beslagen som vi erbjuder !